Блог

MentalPress 30

Да живееш в интересни времена ...

Един древен китайски философ беше казал, че е проклятие да живееш в интересни времена. Сигурно е бил прав. Животът изглежда затворен между раждането и смъртта, между началото и края, между интересните и други времена. А по средата на всичко това сме ние - хората. Изтъкани от страх и смелост, скърб и радост, слабост и сила, примирение и дързост, провал и успех. Лутащи се в лабиринта на живота в търсене на смисъла.

Днес Земята отново е в ситуация на "интересни времена" - военни конфликти, мигрантска вълна, икономически дисбаланс, политическа арогантност, климатичен дамоклев меч....и за разкош коронавирус. Важни срещи на високо равнище, совалки, дипломация, дезинформация, усещане за безнадеждност и страх. Изобщо на Земята ври и кипи.

А на небето е спокойно. Там има само една важна среща, която се организира три пъти на всеки сто години - тази между Сатурн и Плутон. Тя е първата им за този век. И очевидно имат какво да кажат, на нас - хората.

Както винаги до сега те ще направят равносметка на изминалия Път, и в зависимост от изборите, които сме правили ще поискат недвусмислено да поемем отговорност (Сатурн) и сложим край (Плутон) на всичко, което е подкопало Смисълът на живота, с който сме дарени. Ако не се вслушаме в тази равносметка те ще преструктурират (Сатурн) битието ни с унищожителна и безкомпромисна Сила (Плутон), за да научим по трудния начин поредния урок на двамата най-големи Учители на Човечеството.

Дали ще ги чуем?

Ами, вероятно ще ни се наложи, както вече се е случвало през изминалото столетие. Нека видим: 

Първата им среща за миналия век е била на 27.02.1915, но "вълнението" около нея е започнало още през 1914г. На масата е бил поставен досегашния път на човечеството белязан от колониализъм, борби за власт и надмощие на "великите сили". Не сме чули посланието им. Избрали сме трудния път, блязан от Първата световна война. Взела 11 млн. жертви, довела до икономически загуби в размер на 360 млд. долара. Голям урок, но и възможност за нов ред, в който света да преосмисли нагласите си и започне на чисто. 

Втората среща на Сатурн и Плутон е на 22.08.1947г., но още при последната квадратура между тях (през 1940г.) е ясно, че първата възможност, която са ни дали не е оползотворена докрай! И отново се налага да учим по трудния начин. Светът току-що е приключил Втората световна война. Взела 60 милиона жертви и унищожила 70% от индустрията на Европа. Втори голям урок, но и възможност за нов ред, в който света да преосмисли нагласите си и започне на чисто.

Третият точен съвпад на двамата Учители през миналия век е на 24.12.1982г. Годината, в която СССР се разделя с Леонид Брежнев, за да се роди "перестройката", която беляза края на тоталитарното комунистическо управление, и за пореден път пренареди световната сцена. Колко жертви трябваше да дадем този път за неспособността си да използваме възможностите, които ни дават срещите на Сатурн и Плутон? Някои твърдят, че в световен мащаб те са стигнали цифрата 100 млн. Но това е само статистика, трагедията на отделния човек, семейства и родове е много по-голяма. Отново урок, и отново възможност за за нов ред, в който света да преосмисли нагласите си и започне на чисто. 

И ето ни в 2020г. А уроците не свършват ...

Дали сме глупави и не черпим опит от миналото?

Дали сме безпопомощни в откриването на верния път?

Дали ще ни се наложи да учим по трудния начин? 

Бъдещето ще покаже.

Едно е сигурно! В ръцете на масите (Плутон) е възможността за нов ред (Сатурн). Ние сме силата и наша е волята. Точно така, както са ни показали, че можем да го направим нашите Предци, осъществявайки Съединението на България по време на същата тази среща между Сатурн и Плутон през 1885г.

Да, време е да поемем отговорност и осъществим възможността, която за пореден път ни предоставят седналите на една маса учители в знака на обществото Козирог. Ако ли не, вероятно ще се наложи да платим цената на избора си, продължавайки да живеем в "интересни времена".

Автор: Милена Милева

    ;